Daylighting the Rivulet

The Hobart Rivulet Redevelopment project addresses the challenges of bringing a lackluster CBD with 20th century infrastructure into the new millennium by introducing water-sensitive urban design, multifunctional public greenspaces, and opportunities for artistic engagement to create a dynamic urban core that invites economic development and long-term investment.

Presented here are several images from a design project at the University of Minnesota dealing with innovative ideas for restoring our most historic civic waterway.

You can read the entire thesis as a PDF file

Watershed-scale planning and design interventions facilitate the success of a CBD master plan.

Imagine:

  • physical interaction with the waterway in the form of playscapes or performance spaces
  • viewing the Rivulet from above inside of public buildings or on top of metal cat-walks
  • a naturalized stretch of the Rivulet’s channel that reconnects the waterway to Sullivan’s Cove.

These are proposed as the first of many design iterations for the sites along the Rivulet corridor, inspiring a community dialogue.

The goal of this project is multi-pronged: to envision a greener Hobart; a cleaner Hobart, a more livable Hobart, and a more economically robust Hobart.  This under-rated city has the potential to be a spectacular nexus of arts, culture, history, and nature that is recognized worldwide and sets the global standard for what a great city should be.